Η δημιουργός αρωμάτων της Firmenich, Annie Byzantian στο εργαστήριό της στη Νέα Υόρκη.
Έμπνευση: ΜΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΑΡΩΜΑΤΩΝ

Μια παράδοση αρωμάτων:
Annie Buzantian

Ο δημιουργός των αρωμάτων Estée Lauder pleasures και Sensuous Nude εκφράζει το τι σημαίνει να έχεις «μύτη» και την προσωπική της εμπειρία με τα αρώματα.

Κάθε αρωματοποιός έχει μια διαφορετική ιστορία. Κάθε ένας τη δική του. Ακόμη και αν τα αρώματα που δημιουργούμε είναι συχνά για άλλους ανθρώπους, αντικατοπτρίζουν το ποιοι είμαστε: είναι μέσω της εμπειρίας μας, η επιρροή μας.

Γεννήθηκα στην αρμενική Ρουμανία, αλλά η οικογένειά μου μετακόμισε στη Νέα Υόρκη όταν έγινα είκοσι. Περίμενα ότι θα επέστρεφα στο κολέγιο, αλλά από καθαρή τύχη, μια ευτυχή συγκυρία που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας, έπιασα δουλειά σε ένα εργοστάσιο αρωμάτων. Δύο χρόνια αργότερα, άρχισα να εργάζομαι στον οίκο αρωμάτων Firmenich και έμεινα εκεί για 42 χρόνια.

Blotter αρωμάτων.

Με έβαλαν στο εργαστήριο και μου έδειξαν πώς να συνθέτω ένα άρωμα, δημιουργώντας το με μια συγκεκριμένη σειρά, ακριβώς σαν μια συνταγή. Σύντομα, άρχισα να αποκτώ μια βάση για τα αρώματα και να προσθέτω στοιχεία. Ήμουν ενθουσιασμένη γιατί μου άρεσε, μου άρεσε να αναμειγνύω χρώματα, αλλά και η μουσική. Η μουσική ήταν ένα από τα πιο ορχηστρικά πράγματα για την κατανόηση του πώς δημιουργώ ένα άρωμα. Ακόμη και η γλώσσα είναι παρόμοια, καθώς μιλάμε για νότες αρωμάτων και συμφωνίες: μια συμφωνία είναι ένας αρμονικός συνδυασμός από νότες. Ξεκινάς μια νέα σύνθεση συνδυάζοντας μερικά πράγματα για να δεις αν ταιριάζουν και η αρωματοποιία είναι ακριβώς το ίδιο.

Δεν είχα ιδέα από αρώματα όταν ξεκίνησα: αρχικά, το μόνο άρωμα που γνώριζα ήταν αυτό του τριαντάφυλλου, επειδή όταν επισκεφτήκαμε τους παππούδες μου στη Βουλγαρία, διασχίσαμε χωράφια και εκτάσεις με τριαντάφυλλα. Αλλά νομίζω ότι αυτό ήταν τύχη για μένα γιατί δεν είχα κανένα σημείο αναφοράς και έπρεπε να βρω μόνη μου το δρόμο. Ήμουν «καθαρό έδαφος».

Εξακολουθώ να θυμάμαι την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα ένα συστατικό και σκέφτηκα: «Ω, Θεέ μου, μου θυμίζει...». Ως παιδί, έζησα στη Μαύρη Θάλασσα, στη Ρουμανία, στο δρόμο ακριβώς απέναντι από την παραλία και το μονοπάτι για τη θάλασσα ήταν πυκνόφυτο με αυτά τα φυτά που μπορούσες να μυρίσεις καθώς το κατέβαινες. Πάντα θυμόμουν αυτή τη μυρωδιά. Μετά, ανακάλυψα ότι ονομάζεται γκαλμπάνουμ και είναι ακόμα ένα από τα αγαπημένα μου.

Αιθέρια έλαια αρωμάτων.

Η έμπνευση έρχεται από παντού. Το πιο τρομακτικό πράγμα όταν είσαι νέος αρωματοποιός είναι να αρχίσεις να αναρωτιέσαι για το πώς θα σου έρθουν ιδέες και πώς ξέρεις ότι θα σου έρχονται πάντα ιδέες. Αλλά αν είσαι ανοικτός σε εμπειρίες, μπορείς να αποθηκεύεις ιδέες και σκέψεις και πράγματα σε συρταράκια του μυαλού σου: ποτέ δεν ξέρεις πότε θα τα χρειαστείς. Μερικές φορές, η μεγαλύτερη έμπνευση είναι ο ίδιος ο πελάτης σας. Όσο περισσότερο του αρέσει το άρωμα και θέλει κάτι εξαιρετικό, τόσο περισσότερο παθιάζομαι να του το προσφέρω.

Μία από τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες που είχα και που άλλαξε τη ζωή και την καριέρα μου ήταν όταν συνάντησα την κυρία Estee Lauder. Γνώριζα ότι αγαπούσε το άρωμα και τις μίξεις. Τότε, το 1984, επισκέφτηκε μια έκθεση στην Bologna όπου αντιλήφθηκε ότι δύο αρώματα ήταν εξαιρετικά καλά. Όταν επέστρεψε στη Νέα Υόρκη, ήθελε να συναντήσει τους αρωματοποιούς: και ένας από αυτούς ήμουν εγώ! Ήμουν τόσο υπερήφανη.

Μου αρέσει το κόκκινο κραγιόν επειδή με κάνει χαρούμενη και μου αρέσουν τα ρούχα που είναι θηλυκά, με ωραία εφαρμογή. Τα αρώματά μου εκφράζουν το ίδιο: είναι απλά και απέριττα, με ένα σημείο υπεροχής, αλλά πάντα θηλυκά και όμορφα. Και με κάνουν χαρούμενη.—Όπως είπε στην Estee Edit

Αγοράστε τα Προϊόντα

Top