March 27,

Tι συμβαίνει όταν παίρνεις ένα μέρος της επιχειρηματικότητας, ένα μέρος της ψυχολογίας και τα συνδυάζεις με μία βουτιά αλμυρού νερού; Ένα μαγικό μείγμα δύναμης, επιμονής και αυτοδυναμίας. Όταν η επιχειρηματίας Isabelle Delfosse συνάντησε την ψυχολόγο Catalina Chacon, συνέβη ένα ιδιαίτερο είδος αλχημείας. Ένωσαν τα αντίστοιχα πάθη τους για να φέρουν το ιστορικά ανδροκρατούμενο άθλημα του σερφ στα κορίτσια στο Las Salinas της Νικαράγουα. Αυτό που συνέβη στη συνέχεια ξεπέρασε την εκμάθηση κολύμβησης και τη σύνδεση με τη φύση—μία γενιά κοριτσιών εισήχθη σε εντελώς νέες ευκαιρίες που τους επιφυλάσσει η ζωή.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τις Isabelle (Bella) και Catalina (Cata) και πώς η εμπειρία τους στο Πρόγραμμα VV Visionaries, μία συνεργασία μεταξύ του Estée Lauder Emerging Leaders Fund και της Vital Voices, τους βοηθά να πάνε τη σχολή σερφ, Sirenitas de Popoyo ( οι μικρές γοργόνες του Popoyo), στο επόμενο επίπεδο.

Ποια είναι η έμπνευση πίσω από το Sirenitas de Popoyo;

Bella:Είμαι από το Βέλγιο και ζω στη Νικαράγουα εδώ και 10 χρόνια. Η έμπνευση ξεκίνησε από το σερφ. Δεν υπήρχαν ντόπιες γυναίκες που έκαναν σερφ εδώ. Πολλά ντόπια αγόρια και άνδρες, αλλά όχι κορίτσια ή γυναίκες. Μετά από λίγο, άρχισα να αναρωτιέμαι "γιατί". Αλλά ζώντας εδώ, άρχισα να αντιλαμβάνομαι την πολύ ανδροκρατούμενη κουλτούρα. Πήρα την ιδέα για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό από έναν φίλο που έκανε πολύ «φιλανθρωπικό σέρφινγκ»—διδάσκει δωρεάν βετεράνους, τυφλούς, μη προνομιούχα παιδιά. Με έκανε να θέλω να δημιουργήσω κάτι για τα ντόπια κορίτσια, αλλά δεν ήξερα από πού να ξεκινήσω.

Cata: Η Bella έχει αυτό το εκπληκτικό υπόβαθρο να είναι γυναίκα επιχειρηματίας στη Νικαράγουα. Έγώ έχω ένα πολύ διαφορετικό υπόβαθρο - είμαι ψυχολόγος και έκανα το μεταπτυχιακό μου στις σπουδές φύλου και ειρήνης. Ζούμε στις πιο μικρές πόλεις και είναι αδύνατο να μην γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Πάντα είχα εμμονή με την ιδέα του σερφ, αλλά ποτέ δεν ήταν εφικτή. Δεν είχα την οικονομική δυνατότητα και απλά δεν πίστευα ότι ήταν για μένα. Αλλά υπήρξε μία μέρα που η Bella κάλεσε κάποιες από εμάς να πάμε για σέρφ και ήταν μία μέρα που δούλευα πάνω σε μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Το να κάνω εκείνο το μάθημα με την Bella στο νερό ήταν τόσο μαγικό. Κάτι έκανε κλικ και με βοήθησε πραγματικά με τον πόνο που ένιωθα εκείνη τη μέρα. Έτσι, όταν η Bella είπε ότι η διδασκαλία του σερφ σε ντόπια κορίτσια ήταν κάτι που σκεφτόταν, είπα, Ας το κάνουμε.

Είμαι εξαιρετικά παθιασμένη με οτιδήποτε έχει να κάνει με το κλείσιμο του χάσματος των φύλων. Η κοινότητα των κοριτσιών με την οποία συνεργαζόμαστε, απέχει μόνο μία γενιά από αυτό που θα μπορούσε να έχει συμβεί σ' εμένα. Η μαμά μου είχε πολύ χαμηλό εισόδημα και βλέπω τον εαυτό μου πολύ καθαρά σε αυτά τα κορίτσια. Μέσα από τη δουλειά μας προσπαθούμε πραγματικά να τους δείξουμε ότι υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά μονοπάτια στη ζωή που μπορούν να επιλέξουν - απλώς τους βοηθάμε να ανοίξουν νέες επιλογές για τον εαυτό τους.

Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες νίκες και προκλήσεις από τότε που ξεκινήσατε;

Cata: Το σέρφ είναι ένα πολύ ανδρικό άθλημα, και ακόμη περισσότερο στη Λατινική Αμερική. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν να κάνουμε τα κορίτσια να βγουν για σερφ. Και τώρα τις έχουμε να περπατούν στο νερό με τις σανίδες του σερφ μόνες τους. Χρειάστηκαν 5 χρόνια - είναι οι πρώτες. Κάτι τέτοιο δεν έχουμε ξαναδεί στην περιοχή μας. Είναι απίστευτο κατόρθωμα για εκείνες, που έχουν τώρα και τη γνώση και την εμπιστοσύνη ότι είναι καλά στο νερό, καθώς και την αυτοπεποίθηση να τις δει κάποιος να το κάνουν.

Μία άλλη τεράστια νίκη είναι, τώρα που έχουμε κορίτσια να αποφοιτούν από το πρόγραμμα, αρχίζουμε να βλέπουμε τους αληθινούς καρπούς του πολύ μεγάλου δρόμου που έχουμε διανύσει. Ένα κορίτσι κάνει αίτηση να σπουδάσει για να γίνει νοσοκόμα. Χορηγούμε επίσης κορίτσια για να παρακολουθήσουν μαθήματα και ένα κορίτσι διακρίθηκε στο τάε κβον ντο και κέρδισε την πρώτη θέση. Παρακολουθεί επίσης μαθήματα για προχωρημένα αγγλικά. Βλέπουμε τώρα ότι ο τρόπος που σκέφτονται για το μέλλον τους και οι επιλογές τους είναι τόσο διαφορετικές από το σημείο που βρίσκονταν όταν ξεκίνησαν το πρόγραμμα.

Bella: Είναι απίστευτο όταν ρωτάμε τα κορίτσια πώς τα έχει επηρεάσει το πρόγραμμα. Ακούγοντάς το με τα δικά τους λόγια, ακούγοντας ένα 12χρονο κορίτσι να λέει: «Παλιά πίστευα ότι το σερφ ήταν μόνο για άντρες, αλλά τώρα το απολαμβάνω πραγματικά και σκέφτομαι ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα στη ζωή». Λόγω της κουλτούρας των φαλλοκρατών εδώ, οι γυναίκες εργάζονται, αλλά όλες είναι σε θέσεις εργασίας σε υπηρεσίες όπου βγάζουν πολύ λίγα χρήματα. Έτσι, το να βλέπεις αυτή την αυτοπεποίθηση και την πίστη στον εαυτό τους —να ακούς ένα κορίτσι να λέει ότι μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές της και να κάνει κάθε είδους δουλειά—είναι πρωτοποριακό.

Τι αντίκτυπο είχε το Πρόγραμμα VV Visionaries στη δουλειά σας;

Bella:
Μία τεράστια πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας. Δεν κερδίζουμε χρήματα από αυτό - είναι μια δουλειά πλήρους απασχόλησης σε ισορροπία με τις πραγματικές δουλειές και τις οικογένειές μας. Στο VV Visionaries, επαναλάμβαναν κάθε φορά—φρόντισε τον εαυτό σου. Σκεφτείτε πώς θα συμπεριφερθείτε στον εαυτό σας για να μην εξαντληθείτε. Το να το ακούς αυτό από κάποιον και να παίρνεις αυτήν την άδεια, μου έδειξε πως είναι εφικτό.

Cata: Ως γυναίκες, έχουμε πολλές ευθύνες στη ζωή και απλώς το αντιμετωπίζουμε, συμπεραίνοντας ότι είναι επειδή είμαστε απλά γυναίκες. Οι σπουδές φύλου ήταν όλη μου η ζωή και δεν μπόρεσα ποτέ να μπω σε αυτόν τον ρόλο για να πω, «Είμαι ηγέτης». Ακόμα και τώρα, μου είναι ακόμα δύσκολο να δω τον εαυτό μου ως ηγέτη. Αλλά έχω συνειδητοποιήσει τώρα, ότι το να είσαι γυναίκα είναι μία υπερδύναμη. Μπορώ να αναλάβω οτιδήποτε, να λύσω προβλήματα και να το πραγματοποιήσω. Το αντιλαμβάνομαι τώρα ως την υπερδύναμή μου — αλλά έχω μάθει ότι, ενώ είναι κάτι που μπορώ να προσφέρω, δεν είναι κάτι που πρέπει να εκμεταλλεύεται. Είναι η υπερδύναμή μας, αλλά δεν πρέπει να είναι και ο κρυπτονίτης μας.

Bella:Όντας περιτριγυρισμένη από όλες αυτές τις γυναίκες που εμπνέουν στο πρόγραμμα και ακούγοντας τις ιστορίες και τους αγώνες τους, ένιωσα υποστήριξη. Είμαστε σε 27 διαφορετικές χώρες, αλλά οι εμπειρίες μας μοιάζουν τόσο πολύ. Ακούγοντας μία ιστορία από μία άλλη Υπότροφο που πέρασε μία παρόμοια κατάσταση διδάσκοντας μία συν-διδάσκουσα τάξη στην Αφρική, με ταρακούνησε—αν μπορεί να το κάνει, τότε μπορούμε να το δοκιμάσουμε κι εμείς!

Τι είδους ηγέτιδες είστε; Ή πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως ηγέτιδες; Έχετε η καθεμία σας διαφορετικές ηγετικές ικανότητες;

Bella:
Νιώθω ότι ήμουν πάντα γεννημένη ηγέτης και αισθάνομαι άσχημα που το λέω αυτό. Στο σχολείο μου, ήμουν πάντα αρχηγός της τάξης μου, αρχηγός της ομάδας μου στο Girl Scouts, τραγουδίστρια σε ένα συγκρότημα. Αλλά είναι κάπως ασυνείδητο – δεν είναι ότι το αποφάσισα, «θα γίνω ηγέτης», είναι απλώς αυτό που κάνω και νιώθω πως είναι σωστό ή φυσικό να προσπαθώ να συγκεντρώσω ανθρώπους μαζί με σκοπό να πετύχουμε πράγματα. Με το Sirenitas, κάπως έτσι συνέβη. Αλλά το να προσκληθώ σε έναν χώρο [όπως το VV Visionaries] με άλλες γυναίκες ήταν ένα αποκρυσταλλομένο μέρος του να βλέπω τον εαυτό μου ως ηγέτιδα.

Cata: Και δεν είχα ποτέ αυτή την εμπειρία στη ζωή μου! Ποτέ δεν έχω πει, ούτε μια φορά, «Είμαι ηγέτης». Αλλά θα πω, αφού γίνεις μητέρα, αλλάζει εντελώς η ζωή σου. Είναι ένας πλήρης καθρέφτης στα πιο άσχημα, πιο όμορφα και πιο δύσκολα μέρη του εαυτού σου. Είπα στον εαυτό μου: «Μιλώ συνεχώς, αλλά δεν περπατάω με τον εαυτό μου». Προσπαθώ να μάθω στην κόρη μου να είναι ο άνθρωπος που θέλει να είναι, αλλά αποφεύγω αυτό που ξέρω ότι είμαι εγώ. Με τις Sirenitas, το να μπορώ να το κάνω αυτό και να γνωρίζω ότι δημιουργούμε ένα αντίκτυπο, με βοηθά να καταλάβω ότι οι άνθρωποι με βλέπουν και έρχονται σε μένα ως ηγέτη. Δεν ήταν μία εύκολη διαδρομή. Είναι ακόμα μία διαδικασία, αλλά πρέπει να το πεις για να το πιστέψεις. Έτσι λοιπόν — είμαι ένας ηγέτης. Πιστεύω αυτή την απάντησή μου περισσότερο τώρα, ως αποτέλεσμα του Προγράμματος VV Visionaries, από ό,τι πριν.

Πώς σκοπεύετε να μεταφέρετε την εμπειρία σας σε άλλες γυναίκες ηγέτιδες;

Cata:
Αυτό ανάγεται στις ηγετικές μας ικανότητες. Είμαστε πολύ καλές στο να ακούμε και είμαστε πολύ καλές στο να είμαστε ειλικρινείς. Κάτι που έμαθα είναι ότι έχει πολύ μεγάλη αξία η ανταλλαγή εμπειριών. Είμαστε εξαιρετικά ανοιχτές και με τις νίκες και τις ήττες μας. Το να μεταφέρουμε αυτές τις εμπειρίες, είναι για εμάς η συνέχιση του δικτύου που έχουμε, έτσι ώστε για όλους τους εμπλεκόμενους ανθρώπους, να προσπαθούμε πραγματικά να τους κάνουμε να κατανοήσουν τον τεράστιο αντίκτυπο που δημιουργούν. Υπάρχει ένας υποτιμημένος πόρος, το να μπορούμε απλώς να κάνουμε οποιαδήποτε ερώτηση, επομένως με αυτόν τον τρόπο τον χαρίζουμε σε οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί μας. Εύκολοι πόροι. Τα βασικά της δικτύωσης και της ανταλλαγής εμπειριών. Όταν περπατάτε, πρέπει να κάνετε ένα βήμα και ένα βήμα και ένα βήμα. Και αυτό σημαίνει ανάπτυξη ηγεσίας.

Bella: Θέλω να επενδύσω περισσότερο στην αφήγηση. Στο να μοιράζομαι εμπειρίες, να μοιράζομαι ιστορίες. Έχουμε ήδη σχεδόν 6 χρόνια εμπειρίας, εξελισσόμενοι από αυτό το μικροσκοπικό πράγμα σε αυτό το λίγο μεγαλύτερο. Αν το να μοιραστώ την ιστορία μου μπορεί να εμπνεύσει κάποιον άλλο, θα ήθελα πολύ να το κάνω. Να μοιράζομαι εργαλεία, να μοιράζομαι εμπειρίες. Το Sirenitas δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα χωρίς όλες τις γυναίκες που μας έχουν βοηθήσει. Φίλες, εθελόντριες, συμβουλευτικό μας συμβούλιο κ.λπ. Αν μπορώ να γίνω αυτή η βοήθεια για κάποιον άλλο, αυτό σημαίνει να είσαι ηγέτης για μένα—να βοηθάς άλλους ανθρώπους στην πορεία σου και να τους εξελίσσεις.

 

DISCOVER MORE

Top