March 21,

Τι κάνετε όταν αισθάνεστε μία ώθηση για αλλαγή αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Πού εστιάζετε την ενέργειά σας; Αυτή ήταν η περίπτωση της Sumaira Ishfaq όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα VV Visionaries. Ένιωθε την επιθυμία να βοηθήσει περιθωριοποιημένες γυναίκες στη χώρα καταγωγής της, το Πακιστάν, αλλά δεν ήξερε από πού να ξεκινήσει. Μέσα από τη συναρπαστική εμπειρία 7 εβδομάδων στην ηγεσία, μία συνεργασία μεταξύ του Estée Lauder Emerging Leaders Fund και της Vital Voices, η Ishfaq αναγνώρισε με επιτυχία την κινητήρια δύναμή της: να ενδυναμώσει και να βελτιώσει τη ζωή των γυναικών αγροτών. Βρίσκεται στη μέση της υλοποίησης του σχεδίου της και προς τιμήν του Women's History Month, επικοινωνήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερα για την εμπειρία της στο πρόγραμμα και την έμπνευση να υπηρετήσει την κοινότητά της.

Τι τροφοδοτεί το πάθος σας για τη δουλειά σας;
Όντας μία νέα γυναίκα σε μία πατριαρχική κοινωνία, οι διακρίσεις κατά των γυναικών σε πολλαπλά επίπεδα και μορφές είναι ένας παράγοντας ώθησης για μένα να εργαστώ για την ενδυνάμωση των γυναικών. Τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, αντιμετωπίζω προκλήσεις που εμποδίζουν τις δυνατότητές μου να αναπτυχθώ και να λάμψω, και δεν είμαι η μόνη. Η αποστολή να ενδυναμώσω γυναίκες, ειδικά σε αγροτικές περιοχές, μου δίνει ενέργεια να παραμένω συγκεντρωμένη και αποφασισμένη.

Θεωρώ τον εαυτό μου ως προνομιούχο γυναίκα στην κοινωνία μου, διότι έχω πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό για μένα να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου ώστε να βοηθήσω κι άλλες γυναίκες. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε έναν καλύτερο κόσμο, χωρίς την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών.

Τι ρόλο έπαιξε το Πρόγραμμα VV Visionaries στην ώθησή σας προς την εκπλήρωση των στόχων σας;
Εργάζομαι πάνω στην ίδρυση ενός οργανισμού για την ενδυνάμωση περιθωριοποιημένων τμημάτων της κοινωνίας, ιδιαίτερα των γυναικών της υπαίθρου στο Πακιστάν. Η Υποτροφία διεύρυνε τις σκέψεις μου να μεταφέρω την ηγετική εμπειρία και σε άλλες γυναίκες στην κοινότητά μου, δημιουργώντας έναν ασφαλή και κατάλληλο χώρο για εκείνες.

Τι είδους ηγέτη είστε; Ή πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας ως ηγέτη;
Είμαι κοινωνικό άνθρωπος και το στυλ ηγεσίας μου είναι η Μεταμορφωτική Ηγεσία. Για μένα, είναι πολύ σημαντικό να εμπνέω και να παρακινώ ανθρώπους να πετύχουν ένα κοινό όραμα. Εργάζομαι για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων στη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη. Αλλά τα δικαιώματα των γυναικών και η ισότητα των φύλων δεν είναι ξεχωριστά ζητήματα - είναι καλά συνδεδεμένα με τον κοινωνικό μας ιστό. Μόνο η εργασία με γυναίκες που επηρεάζονται, χωρίς να αλλάξουν οι συμπεριφορές και οι αντιλήψεις των διαφορετικών ενδιαφερόμενων μελών στην κοινωνία, δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνιμη επίδραση. Πιστεύω στη δημιουργία ηγεσίας σε επίπεδο βάσης για μια βιώσιμη λύση στα προβλήματα και στη μεταφορά ηγεσίας μεταξύ κοινοτήτων.

Πώς νιώθετε που είστε μέρος της πρώτης υποτροφίας VV Visionaries;
Το να είσαι μέρος αυτής της ομάδας 50 ηγέτιδων γυναικών από όλο τον κόσμο ήταν μία εμπειρία που με εμπλούτισε πραγματικά. Μου έδωσε μία παγκόσμια οπτική της γυναικείας ηγεσίας. Αυτή η πλατφόρμα της αδελφότητας ήταν ένα πράγμα που χρειαζόμουν πολύ στη ζωή μου. Είναι ένας ασφαλής χώρος για μένα, όπου μπορώ να μοιραστώ τις προσωπικές μου εμπειρίες, χωρίς να φοβάμαι ότι θα με κρίνουν.

Ποιο ήταν το πιο εκπληκτικό ή απροσδόκητο πράγμα που μάθατε ή βιώσατε στα πλαίσια του Προγράμματος VV Visionaries;
Υπήρχε μία συνεδρία με θέμα «Σύνδεση Σε Όλες Τις Γραμμές Που Διχάζουν» που πραγματικά με καθήλωσε. Το να εργάζεσαι για την ενδυνάμωση των γυναικών σε μία πατριαρχική κοινωνία δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αντιμετωπίζω αντίσταση, απόρριψη ακόμη και στίγμα για το πάθος μου. Δεν ήμουν υπέρ να δεσμευτώ με όσους με έκριναν και προσπάθησα να τους αποφύγω. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίας, συνειδητοποίησα ότι είναι σημαντικό και ακόμη και παραγωγικό να κρατήσουμε αυτούς τους αντιπάλους κοντά μας προκειμένου να εφαρμόσουμε τολμηρές ιδέες, διότι έχουν τόσο υψηλό επίπεδο επιρροής στην κοινότητα. Αυτή η αλλαγή προσέγγισης ήταν δύσκολη για μένα, αλλά επίσης με παρακίνησε.

Πώς έχει επηρεάσει το πολιτισμικό σας υπόβαθρο τη σχέση σας με την ομορφιά;
Η Νοτιοασιατική κουλτούρα έχει πολύ ισχυρή επιρροή στα πρότυπα ομορφιάς. Η αντίληψη της ομορφιάς στο Πακιστάν περιστρέφεται γύρω από ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, μακριά μαύρα μαλλιά, μεγάλα μάτια και λεπτό σώμα. Οι γυναίκες αναμένεται επίσης να είναι υποχωρητικές και ντροπαλές προκειμένου να είναι επιθυμητές. Αυτά τα πρότυπα είχαν πολύ αρνητικό αντίκτυπο σε εμένα όταν μεγάλωνα. Είμαι μία μεγαλόσωμη, νεαρή, ανύπαντρη γυναίκα στο Πακιστάν, όπου το 95% των ανθρώπων με συμβουλεύει να χάσω βάρος για να έχω μία καλή πρόταση γάμου. Με τον καιρό και καλλιεργώντας σχέσεις με φεμινίστριες και ακτιβίστριες, κατάλαβα ότι είμαι τέλεια όπως ακριβώς είμαι.

Η αντίσταση είναι μέρος της προσωπικότητάς μου και δείχνω αντίσταση σε πολλά στερεότυπα ομορφιάς. Φροντίζω καλά τον εαυτό μου και αυτό περιλαμβάνει ψυχική αλλά και σωματική φροντίδα. Μου αρέσει να ετοιμάζομαι για τη δουλειά στο γραφείο μου. Φοράω φορέματα με ζωηρά χρώματα, έντονα χρώματα στα χείλη και βερνίκι νυχιών. Νιώθω χαρούμενη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση όταν φοράω σκουλαρίκια στα ίδια χρώματα με τα φορέματά μου. Η σχέση μου με την ομορφιά είναι διαφορετική γιατί δεν είμαι παραδοσιακή ή συμβατική γυναίκα. Ακολουθώ την καρδιά μου και αυτή είναι η πιο όμορφη πτυχή της προσωπικότητάς μου.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα για εσάς μετά την υποτροφία VV Visionaries;
Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ήμουν στην υποτροφία, το Πακιστάν αντιμετώπισε μερικές από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία του, που επηρέασαν σχεδόν 33 εκατομμύρια ανθρώπους. Η χώρα κατατάσσεται στην 8η θέση ως πιο ευάλωτη χώρα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου 2021. Τώρα συνεργάζομαι με αγροτικές κοινότητες σε ορισμένες από τις απομακρυσμένες περιοχές όπου οι πλημμύρες κατέστρεψαν τη γεωργία και τα μέσα διαβίωσης. Για μένα, η οικονομική ενδυνάμωση και η αναγνώριση των γυναικών αγροτών, στις αγροτικές περιοχές, είναι η κινητήριος δύναμη μου. Κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα όταν βρισκόμουν στο πρόγραμμα. Η τολμηρή ιδέα μου είναι να δημιουργήσω μία ηγεσία γυναικών της υπαίθρου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ασφάλεια σίτισης στο Πακιστάν. Η Υποτροφία με βοήθησε να αναπτύξω ένα σχέδιο δράσης—βασικά καθήκοντα, απαραίτητους πόρους, μηχανισμό λογοδοσίας—και αυτό έχω ως στόχο να κάνω στη συνέχεια.

DISCOVER MORE

Top